Voorstelling

‘Mijn waarheid over Leopold II: nepnieuws ontkracht’, van Marcel Yabili (boekrecensie door Jef Abbeel)

De ‘miljoenen doden’ komen nergens voor in de rijke orale traditie noch in de toespraken van Lumumba.

En ook niet bij Mobutu, geboren en opgegroeid in de Evenaars-provincie, waar de ABIR en de Anversoise het rubber exploiteerden. 10 miljoen doden zou volgens Yabili overeenkomen met anderhalve keer de totale bevolking, die hij op basis van de gemiddelde, lage bevolkingsdichtheid op slechts 6,7 miljoen raamt (p. 175-177). Dat lijkt me wel heel weinig: 10 à 15 miljoen is realistischer volgens demograaf Jean-Paul Sanderson, die de daling van de bevolking tussen 1885 en 1920 schat op enkele honderdduizenden in plaats van enkele miljoenen.
Link naar Congo Forum.

…………

Mémoires du Congo is een vereniging die tot doel heeft de geschiedenis te laten voortbestaan die België met Congo, Rwanda en Burundi deelt, alle periodes in acht genomen.

Ze organiseert Forums, filmvoorstellingen van de door haar verzamelde getuigenissen en geeft een driemaandelijks tijdschrift uit.

Meerdere audiovisuele documentaires met betrekking tot de periode van Belgisch Congo, met name over het territoriaal bestuur, de landbouwkunde, het onderwijs, de geneeskunde, de kunst en vele anderen, werden opgenomen en zijn beschikbaar op onze website.

Tot op heden werden er meer dan 300 getuigenissen van Belgen, Congolezen en andere nationaliteiten verzameld.

Lees meer over Historiek: VERWEZENLIJKINGEN, VOORUITZICHTEN