Voorstelling

De controversiële figuur van Leopold II werd gecreëerd door Angelsaksen die hem uit Congo weg wilden. Een eeuw later verwijten Belgen hem dezelfde misdaden tegen de Congolezen. In tegenstelling tot in België wordt Leopold II niet echt belaagd in Congo; Lumumba sprak zelfs over hem als een ‘geniale koning-bouwheer’! Hoe valt dat te rijmen?Deze paradox wekte de nieuwsgierigheid van een Congolees jurist, die op onderzoek uitging. Vóór hem had niemand zich over de officiële documenten gebogen. Link naar Amazon.

Mémoires du Congo is een vereniging die tot doel heeft de geschiedenis te laten voortbestaan die België met Congo, Rwanda en Burundi deelt, alle periodes in acht genomen.

Ze organiseert Forums, filmvoorstellingen van de door haar verzamelde getuigenissen en geeft een driemaandelijks tijdschrift uit.

Meerdere audiovisuele documentaires met betrekking tot de periode van Belgisch Congo, met name over het territoriaal bestuur, de landbouwkunde, het onderwijs, de geneeskunde, de kunst en vele anderen, werden opgenomen en zijn beschikbaar op onze website.

Tot op heden werden er meer dan 300 getuigenissen van Belgen, Congolezen en andere nationaliteiten verzameld.

Lees meer over Historiek: VERWEZENLIJKINGEN, VOORUITZICHTEN